Het energieprestatiecertificaat - kortweg EPC - is een verslag van een 5 à 10 pagina’s dat aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is.
Voor de berekening van de energiescore zijn volgende parameters van belang:
het beschermde (van energie te voorziene) volume
de bruikbare vloeroppervlakte
de ruimteverwarming, inclusief maatregelen ter optimalisatie (bv. isolatie)
de voorziening van warm water, koeling en energie uit warmtekrachtkoppeling of fotovoltaïsche cellen en andere (hulp)energie
De uiteindelijke waarde, uitgedrukt in kW/ m², bepaalt de energieprestatie van de woning. Dat maakt het voor kandidaat-kopers of -huurders makkelijker om woningen te vergelijken. Hoe lager dit cijfer, hoe energiezuiniger het pand.
Is het verplicht?
Sinds 1 januari 2009 moet je verplicht een EPC kunnen voorleggen zodra je een pand te koop of te huur aanbiedt. Doe je dit niet, riskeer je een boete en kan de notariële akte niet verleden worden.
Hoe lang is het geldig?
Het EPC is 10 jaar geldig. Wil je de woning binnen die termijn opnieuw verkopen of verhuren? Dan hoef je geen nieuw EPC-attest te laten opmaken. Let op, voer je intussen energiebesparende renovaties uit, dan is het interessant om een nieuw verslag te laten opmaken. Een gunstigere energiescore verkoopt beter.
Wie stelt het op?
Enkel energiedeskundigen type A, erkend door het Vlaams gewest, zijn hiervoor bevoegd.
Hoeveel kost het?
De prijs varieert tussen € 100 en € 300. Dit is afhankelijk van het type woning en andere voorwaarden. De eigenaar, verkoper of verhuurder van het pand is verantwoordelijk voor deze kosten.
Meer weten?
Contacteer ons, wij maken je graag wegwijs van begin tot einde.