Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Waar rook is, is vuur: welke rookmelder kies je?

WAAROP MOET JE LETTEN ALS JE EEN ROOKDETECTOR KOOPT?

Kies voor een optische rookmelder. Vroeger kon je ook kiezen voor een ionische variant, maar deze mogen niet meer verkocht worden.

Wil je zeker zijn dat je rookmelder voldoet aan de wettelijke technische normen? Ga dan op de verpakking zoeken naar de CE-markering en norm EN14604.

Zorg ervoor dat je rookdetecor een testknop heeft. Zo kun je af en toe controleren of je melder nog steeds correct werkt.

Als je voor een rookmelder op batterijen kiest, heb je twee opties. Er bestaan melders met vervangbare batterijen. Als je voor zo’n model kiest is het belangrijk om te checken of je rookmelder een waarschuwing geeft wanneer de batterijen leeg zijn. De tweede optie is een model met niet-vervangbare batterij die tien jaar meegaat. Handig als je nooit batterijen in huis hebt.

Er bestaan ook rookdetectoren die je kunt aansluiten op het elektriciteitsnetwerk. Maar wat doe je dan tijdens een stroomonderbreking? Sommige modellen zijn voorzien van een noodbatterij (die cruciaal is in zo’n geval).?
In het Waalse Gewest moet elke woning voorzien zijn van rookmelders. In het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest zijn rookmelders wettelijk verplicht voor huurwoningen. In Vlaanderen dan weer enkel voor nieuwbouwwoningen en renovaties waarvoor een stedenbouwkundige vergunning vereist is.

Maar laten we eerlijk zijn: baat het niet dan schaadt het niet. Dus waarom zou je er geen in huis nemen?

Bron: Hebbes
Overzicht