Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Je dak isoleren: hoe begin je er aan?

IS ER EEN ONDERDAK AANWEZIG?

Een onderdak? Dat is een beschermingslaag die net onder je pannen zit. Ze beschermt je toekomstige isolatie tegen inwaaiend vocht, sneeuw, stof en wind. Een onderdak is dus een cruciaal element in de opbouw van je dak. Ze zijn er in verschillende materialen: vezelcementplaten, houtvezelplaten, pvc-platen of een folie.

Hoe kan je nu zien of er bij jou een onderdak aanwezig is? Simpel! Kijk je vanop je zolder tegen je dakbedekking aan? Dan is er geen onderdak.

DAK OF VLOER ISOLEREN?

Als er geen onderdak aanwezig is, heb je maar één optie: je vloer na-isoleren. Tenzij je voor een uitgebreide dakrenovatie gaat. Is er wel een onderdak? Dan hangt het antwoord?dak of vloer af van wat je met je zolder van plan bent.

Ga je ‘m gebruiken als opbergruimte? Dan is je vloer isoleren een goed idee. Omdat je minder vierkante meters moet aanpakken én je te verwarmen volume kleiner is.

Wil je je zolder omtoveren tot volwaardige leefruimtes? Een bureau en een slaapkamer, bijvoorbeeld? Dan moet je je dak isoleren. En afwerken.

WELK ISOLATIEMATERIAAL?

Er zijn ontzettend veel isolatiematerialen en oplossingen voor je zolder. Er zijn twee grote onderverdelingen in isolatie: kunststof en minerale wol. Die eerste zijn ‘harde’ isolatieplaten zoals PUR en PIR. Interessant zijn de kant- en-klare panelen, zodat je in één beweging én isoleert én afwerkt.

Minerale wollen bestaan uit twee groepen: rots- en glaswol. De meest courante toepassing van die ‘zachte’ materialen zijn de platen, rollen of dekens die je tussen de kepers van je dak vastklemt. Voor je vloer zijn ook inblaasvlokken of korrels een optie.

Weet je het even niet meer? Na een gesprek met een architect en/of aannemer ben je al een pak wijzer. En weet je meteen of je dak zelf nog in goede staat is. Of informeer je bij het steunpunt duurzaam bouwen in jouw provincie.

WAT KOST HET?

Het is onmogelijk om een prijs te plakken op elk van de bovenstaande materialen en situaties. Dus pikken we er hier één scenario uit. Zo heb je toch een houvast. De vertreksituatie: een spantendak van honderd vierkante meter met onderdak. Het isolatiemateriaal: glaswolplaten van 16 centimeter dik. De richtprijs hiervoor zit tussen de 22 en 28 €/m2. Geplaatst en exclusief btw. Voor elke twee centimeter extra, betaal je een euro meer.

Ga je zelf aan de slag? Tel dan aan elf euro materiaal per vierkante meter.

PREMIES?

Zeker en vast. Toch voor renovaties, nieuwbouw valt uit de boot. De hoogte van de premie is afhankelijk van of je de werken zelf uitvoert of laat uitvoeren.

Surf naar www.vlaanderen.be voor het precieze bedrag én de laatste stand van zaken.

(as/hdl) - Bron: Bis Dossier 2015
Overzicht