Hierop bespaar je best NIET tijdens het bouwen
1. Architect
Op een architect bespaar je maar beter niet. Je wilt een goede architect, niet persé de goedkoopste. Vergelijken is de boodschap.
Sommige architecten rekenen 7% van het bouwbudget, andere vragen meer of minder of hanteren zelfs een vaste prijs per vierkante meter. De prijs is dus zeker van belang, maar laat dat niet de belangrijkste factor zijn. De werkervaring en reputatie van de architect komen op de eerste plaats.
2. Oppervlakte
Hoe minder vierkante meter je woning meet, hoe goedkoper het wordt om te bouwen. Toch bespaar je best niet op oppervlakte. Hou goed voor ogen hoe groot je je huis origineel gepland hebt en waarom je die ruimte nodig achtte.
Als je later spijt hebt van je beslissing om te besparen op oppervlakte, kost het namelijk veel meer om aan te bouwen of een veranda te zetten.
3. Nieuwe technieken
Er zijn de laatste jaren veel nieuwe technieken voor verwarming en ventilatie ontwikkeld en deze hebben natuurlijk een prijskaartje. Toch is het niet verstandig om hierop te besparen, vooral met het oog op de toekomst.
De kostprijs van bijvoorbeeld een ventilatiesysteem kan oplopen tot enkele duizenden euro’s. Maar wees ook vooruitziend: de juiste investeringen kunnen je op de lange termijn veel uitsparen.
4. Vakmannen
Het gezegde “wat je zelf doet, doe je beter” geldt niet in elke situatie. Vele mensen willen kosten drukken door zelf de handen uit de mouwen te steken. Dit is op zich oké, maar weet goed wanneer je iets aan een vakman moet overlaten.
Werkuren van professionals kunnen hoog oplopen. Toch speel je best op veilig en neem je niet het risico dat de werken niet goed uitgevoerd worden. Zo bespaar je jezelf een hoop extra kosten en misserie achteraf.
5. Toekomstgericht
Bespaar tijdens de ruwbouwfase van je woning niet op nodige voorzieningen die je later eventueel nodig kunt hebben voor bepaalde installaties. Misschien passen deze installaties nu nog niet binnen je budget, maar dan heb je alvast de nodige voorzieningen voor later.
Voorzie ook de nodige ruimte voor deze toepassingen. Denk maar aan een warmtepomp, zwembad, traplift, domotica, enz.
Bron: Hebbes.be