Wandverwarming: de voor- en nadelen
Wandverwarming bestaat uit een buizennetwerk dat verstopt zit in de muren. De leidingen zitten in de sleuven van de bouwblokken of onder het pleisterwerk. Vanaf het moment dat er water door de leidingen stroomt, straalt de muur koude of warmte af en kun je je huis dus verwarmen, of juist afkoelen.
De voordelen
Wandverwarming geeft meer warmte af dan een klassieke radiator of convector, waardoor de warmte in huis een stuk aangenamer is.
Als je de verwarming uitschakelt, geven je muren nog steeds warmte af.
Stroomt er koud water door de buizen? Dan kan de muurverwarming ook voor afkoeling zorgen tijdens een snikhete zomer.
Wandverwarming zorgt voor weinig luchtcirculatie, waardoor de kwaliteit van de lucht in huis beter is en je minder last hebt van stof. Perfect voor mensen met allergieën.
De verwarmingselementen zitten verstopt in de muur, waardoor je geen lelijke radiatoren in huis hebt hangen.
De nadelen
Wandverwarming bepaalt je interieur. Je kunt geen ingebouwde kasten of grote vrijstaande kasten met gesloten achterkant tegen de muur plaatsen, want zo hou je de warmte tegen.
Schilderij ophangen? Dan moet je eerst grondig nakijken waar de leidingen van de verwarming juist zitten om te voorkomen dat je ze doorboort.
Wandverwarming is bijna dubbel zo duur dan vloerverwarming.
Het duurt lang vooraleer de ruimte opgewarmd is. Wandverwarming is dus vooral geschikt voor kamers die voortdurend gebruikt worden.
Wil je in de toekomst renoveren? Dan moet de volledige wand uitgebroken worden.