Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

5 veelgemaakte fouten bij verbouwingen

Fout 1: Budgetoverschrijding
Het lijkt vrij simpel te zijn om een verbouwing binnen budget te laten uitvoeren, maar in werkelijkheid blijkt dit toch lastig. Reden hiervoor is dat bij een offerte wordt uitgegaan van het meest gunstige scenario. Wanneer er dan tijdens de verbouwing toch nog onvoorziene omstandigheden zijn of wanneer blijkt dat de opdrachtgever meer werk wil laten uitvoeren, dan heeft dit vaak hogere kosten tot gevolg.

Oplossing: Maak op voorhand duidelijke afspraken over wat wel en wat niet uitgevoerd moet worden. Daarnaast is het aan te raden om 5 tot 10 procent van het budget te reserveren voor eventuele tegenvallers. Mochten deze tegenvallers dan uitblijven, dan heb je gelijk een mooie basis voor een nieuwe zetel of andere meubels!

Fout 2: Kiezen voor de goedkoopste offerte
Of het nu om een offerte gaat van een aannemer, leverancier, stielman of (binnenhuis)architect, de prijsopgaven kunnen enorm variëren in prijs. Automatisch voor de goedkoopste kiezen is niet altijd de verstandigste oplossing.

Oplossing: Vraag altijd minimaal 3 offertes per opdracht of levering en vergelijk deze onderling. Het kost misschien wat extra tijd, maar zo zorg je ervoor dat je niet teveel betaalt en je de juiste kwaliteit krijgt. Bovendien lijkt iets te mooi om waar te zijn, dan is het dat ook vaak.

Fout 3: Teveel zelf willen doen
Op TV, YouTube en in de promotiefolders van de bouwmarkt lijkt het vaak simpel om zelf een toilet te betegelen of een deur te monteren. In werkelijkheid blijkt dit toch vaak lastiger te zijn, met als gevolg dat er veel frustratie ontstaat, je verbouwing vertraging zal oplopen en je niet het resultaat krijgt dat je in je hoofd had.

Oplossing: Wees realistisch over je eigen kunnen. Wil je zelf iets doen, zorg dan voor de juiste materialen en gereedschappen en vraag eventueel een handige klusser om je te helpen. Twijfel je of je iets zelf gedaan kan krijgen, kies dan liever voor een stielman!

Fout 4: Een optimistische planning
Vaak wordt geprobeerd om een verbouwing zo snel mogelijk te laten uitvoeren. Wanneer een planning echter te strak wordt gemaakt, bestaat de kans dat deze niet gehaald kan worden. Met als gevolg: de verbouwing duurt nog langer dan gepland.

Oplossing: Voorzie extra dagen in je planning. Mocht de schrijnwerker dan een dagje langer nodig hebben of worden de bestelde tegeltjes later geleverd, dan heeft dit niet direct gevolgen voor de einddatum.

Fout 5: Gebrek aan duidelijke afspraken
Vaak blijkt pas achteraf dat een mondelinge afspraak op meerdere manieren geïnterpreteerd kan worden. De schade is dan vaak lastig te herstellen, of het heeft gevolgen voor de planning en het budget.

Oplossing: Probeer zoveel als mogelijk alles schriftelijk te laten vastleggen. Denk hierbij niet direct aan contracten, tegenwoordig volstaat een mailtje of zelfs een foto van een planning of tekening al om een afspraak te verduidelijken. Ook is het van belang om tijdens de verbouwingswerken na te gaan of alles volgens afspraak verloopt, zodat foutjes tijdig ontdekt en hersteld kunnen worden.

Bron: Immovlan
Overzicht