Welk type verwarming voor jouw woning: een overzicht!
Gas
Niet iedereen heeft de mogelijkheid om op gas te verwarmen. Je woning moet immers dicht bij een netwerk liggen. Wie in aanmerking komt, kijkt wel tegen enkele voordelen aan: economische en ecologische én je hoeft het gas nergens op te slaan. Ook ligt het rendement hoog. Langs de andere kant heeft dit type verwarmingssysteem een schoorsteen nodig en is er sprake van CO2-uitstoot.
Mazout
Hier zijn de voordelen de redelijke installatiekosten en de systeemveiligheid. Bovendien bieden nieuwe ketels een uitstekend rendement.
Aan de andere kant is de prijs van stookolie regelmatig onderhevig aan schommelingen die aanzienlijk kunnen zijn, is er een schoorsteen en een tank nodig voor de opslag, is het niet erg ecologisch én moet je zelf je bevoorrading plannen.
Elektriciteit
In de jaren zeventig was verwarmen op elektriciteit erg populair, al is dat nu zeker niet meer het geval. Reken op hoge gebruikskosten, het feit dat het zeer energieverslindend is en dat er geen enkele vorm van premie tegenover staat.
Anderzijds is een elektrische verwarming eenvoudig in gebruik, is er geen sprake van brandstofopslag en start ze snel op. Tegenwoordig wordt zo’n systeem vooral gebruikt als back-upoplossing.
Groene energie
Groene vormen van energie-opwekking (zonnepanelen, warmtepomp, …) zijn ecologisch en onuitputtelijk. Er bestaan ook premies voor en deze systemen stoten geen CO2 uit.
De keerzijde van de medaille: de installatie is duurder, de technologie vaak complexer en sommige systemen (zoals warmtepompen) kunnen lawaaierig zijn. Weet ook dat je veel zonnepanelen nodig hebt om “gratis” te kunnen verwarmen.
Pelletketel
Naast pellet- en houtkachels, waar we het HIER over hadden en die meer als hulpkachels moeten worden beschouwd, bestaat er ook zoiets als pelletketels. Die zijn ecologisch en efficiënt, maar ook duur en ontmoedigend als je rekening houdt met het onderhoud dat nodig is.
De tarieven
Voor stookolie tel je best tussen 3.000 en 6.000 euro (voor een installatie die een oppervlakte van 100 vierkante meter kan verwarmen), voor gas tussen 2.000 tot 5.000 euro en voor elektriciteit ongeveer 8.000 euro. Voor groene stroom varieert het prijskaartje tussen 5.000 en 20.000 euro, dezelfde tarieven als voor pelletketels.
Bron: Immovlan