Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Uitgerekend: dit betaal je voor een inloopdouche

Droom je al lang van een inloopdouche, maar heb je geen idee welk budget je hiervoor best voorziet? En wat de grootste prijsbepalers zijn?


Je spreekt van een inloopdouche als je badkamervloer gewoon doorloopt in de douche en het water verdwijnt langs een douchegoot. Er spelen heel wat factoren mee bij de prijsbepaling van een inloopdouche. Om het overzichtelijk te houden, gaan we uit van een betegelde inloopdouche van 90 op 120 cm. Onze douche bestaat uit drie muren en een glazen deur. De aan- en afvoerleidingen zijn al geïnstalleerd.

1. Tegels: ± 30 euro / m²
“Je kan je douche met verschillende materialen bekleden“, vertelt Alain Vermeeren. “Zo heb je waterdichte pleisters of trendy wandpanelen in allerlei materialen zoals kunststof en glas. Toch wordt in de meeste gevallen gekozen voor tegels. Die heb je in tal van afmetingen: van mozaïek tot zelfs heel groot. Voor onze douche – met een betegelbare oppervlakte van zo’n 7,5 m² voor wand en vloer - mag je rekenen op 36,3 euro per m², inclusief 21% btw. Let wel: voor dit bedrag heb je een beperkte keuze uit standaardtegels. Wil je een speciale tegel, een ongewoon kleurtje of bijzonder uitzicht zoals een houtnerfstructuur? Dan betaal je een meerprijs.”

2. Douchegoot: tussen 272 à 665,5 euro
“Voor een douchegoot betaal je tussen de 272,25 en 665,5 euro (incl. 21% btw)”, legt Alain uit. “Hier heb je de keuze uit diverse roosters uit roestvrij staal met verschillende designs. Liever geen zichtbaar rooster in je douche? Dan heb je nog altijd de betegelbare afdekking. De goot integreert zich dan discreet in het tegelpatroon. Ook glazen afdekkingen bieden een alternatief. De keuze is aan jou, maar zorg er wel voor dat de onderbouw van de douchegoot uit roestvrij staal bestaat. Dat is niet alleen hygiënisch, maar ook duurzaam.

“Een douchegoot heb je met of zonder flens. Dit is een omlopende brede rand aan de buitenkant van de gootrand waarin het rooster ligt. Het waterkerend membraan van onder de tegels kan je hier heel gemakkelijk op aansluiten. Zo sluit je vochtproblemen op onderliggende verdiepingen met zekerheid uit.”

3. Glazen deur: vanaf 600 euro
Je mag voor een glazen deur beginnen rekenen op zo’n 605 euro (incl. 21% btw). “Voor de inloopdouche uit ons voorbeeld voorzien we een glazen deur. Meestal biedt de leverancier een aantal standaardmaten aan. Deze zijn vaak goedkoper dan deuren op maat. Logisch ook: hoe groter de douchedeur, hoe hoger de prijs. Ook de glassoort speelt een rol. Het is sowieso veiligheidsglas, maar daar beginnen de keuzemogelijkheden pas. Zo heb je spiegelglas of zelfs specifiek kalkwerend glas. Bovendien zijn glazen deuren in verschillende kleuren te verkrijgen, in het mat of gezandstraald. Hoe gekker, hoe duurder. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen geen deur te hangen en de instap open te laten.”

4. Douchebeslag: vanaf 242 euro
Een regendouche wint steeds meer aan populariteit, maar ook de standaard douchekop blijft het goed doen. Daarnaast heb je ook douchepanelen die je zowel langs boven als langs de zijkant besproeien. Daarnaast kan je ook kiezen voor een spaardouchekop waarmee je tot 13 liter water per minuut kan besparen. Douchebeslag heb je in verschillende materialen zoals chroom en roestvrij staal. De keuze die je maakt, speelt natuurlijk in op je budget.

Wat de kraan betreft, heb je de keuze uit handmengkranen waarmee je met een of twee draaiknopen de temperatuur van het water regelt. Gemakkelijker is de thermostatische douche waarbij je de gewenste temperatuur instelt. Maar natuurlijk komt alles met een prijs. Voor je douchebeslag mag je beginnen rekenen vanaf 242 euro (incl. 21% btw). Naargelang je voorkeuren kan dat bedrag al snel oplopen. Nog één tip: plaats je meerdere douchekoppen en verhoog je dus het mogelijke waterdebiet, bekijk dan zeker of de afvoer dit goed kan verwerken. Ook al kunnen de meeste douchegoten al een hoog debiet aan.

5. Bouwmaterialen en plaatsing: ± 2.175 euro
Er komt natuurlijk heel wat kijken bij de installatie van een regendouche. Zo moet er chape gegoten worden met een bepaalde hellingsgraad, moet de douche waterdicht gemaakt worden en moeten de tegels verlijmd en gevoegd worden. Voor al het nodige materiaal ben je ongeveer 574 euro (incl. 21% btw) kwijt. De laatste – en waarschijnlijk grootste – kost die je maakt voor je inloopdouche, zijn de manuren. Het plaatsen van een inloopdouche neemt ongeveer vijf werkdagen van acht uur in beslag. Per uur betaal je de vakman ongeveer 40 euro. Dat wil zeggen dat je voor de plaatsing van je inloopdouche 1.600 euro betaalt aan werkuren.

De totaalsom
Wanneer we de rekensom doen en alle prijsbepalers optellen, komen we op een totaalsom van +/- 3.700 euro voor een standaard inloopdouche, inclusief btw.

“Logischerwijze loopt deze prijs op naargelang je extra opties kiest zoals een speciale tegel, duurder glas of douchebeslag”, verduidelijkt Alain Vermeeren. “Je kan er natuurlijk ook voor kiezen je inloopdouche zélf te installeren en heel wat uit te sparen op de werkuren. Maar een inloopdouche plaatsen is niet eenvoudig en vraagt voorbereiding. En al zetten online instructiefilmpjes je snel op weg, fabrikanten raden je aan dit te laten uitvoeren door een professional.”

Bron: HLN
Overzicht