Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Ruimtes indelen met vloerbekleding? Durf te combineren!

Praktisch

Waar je vloer verandert, wijzigt de functie. Je bevindt je nog in dezelfde ruimte, maar de zones worden anders ingevuld. Door een ander materiaal verhoog je niet alleen de leesbaarheid. Bij elke functie hoort een ander type gebruik. De vloer in de keuken en de badkamer moet waterbestendig en onderhoudsvriendelijk zijn. Terwijl in woon- of slaapkamers vooral akoestische isolatie belangrijk is.

Esthetisch

Je kan een vloerbekleding om louter praktische redenen kiezen en neutraal in het ruimtelijke landschap laten opgaan. Maar je kan ook een dynamiek creëren door grafische effecten te koppelen aan vormen, kleuren en patronen. Bovendien kan je er uiteenlopende sferen mee oproepen: warmte en gezelligheid, een kamer die aanzet tot studie, tot rust … Het materiaal speelt daarbij een grote rol. Een natuurlijk parket met een gouden gloed roept een gevoel van warmte op. Op een zacht, hoogpolig tapijt wil je het liefst blootsvoets lopen. Giethars voelt fris aan… Een vloer kan echt de meest uiteenlopende sensaties oproepen.

Wat met de overgangen?

Hoe ga je van de ene vloerbekledig naar de andere over? De overgang tussen twee materialen vergt niet alleen een esthetische en praktische, maar ook een technische benadering. Hoe voeg je materiaal A en materiaal B samen? Er zijn twee opties: de bekledingen zo plaatsen dat ze zelf een overgang creëren of een extra element toevoegen. In het eerste geval stopt het materiaal en maakt het plaats voor het volgende met een duidelijke of geleidelijke breuklijn. Het alternatief is om een tussenoppervlak aan te brengen zoals een strook in een ander materiaal, een hoekbeslag of een tussendorpel. Het zorgt voor een nette afwerking.

Hou altijd rekening met het afgewerkte vloeroppervlak. Niet alle vloerbekledingen zijn immers even dik. Dat kan variëren van enkele millimeters voor gegoten coatings tot 2 of 3 cm voor bepaalde tegels of parketvloeren. De verschillende oppervlakken moeten zo veel mogelijk in één vlak liggen, niet alleen om praktische redenen (een ongelijkmatige vloer verhoogt het risico op vallen) en technische (onderkant van de deuren of plaatsen van meubilair), maar ook omdat het gewoon mooier oogt. Hou bij het plaatsen van de dekvloeren alvast rekening met de dikte van de verschillende vloerbekledingen om eenzelfde afwerkingsniveau te bekomen.

Oude vloeren: een geval apart

In oude gebouwen gaat het ontsluiten van de ruimte vaak gepaard met het slopen van een muur of afscheiding. In veel gevallen willen de eigenaars de oorspronkelijke vloer behouden, om geld uit te sparen of om de ziel van de woning te respecteren. Bestaande tegels of parket maken een discrete integratie van nieuwe elementen vaak moeilijk, en er zullen dan ook wat esthetische ingrepen nodig zijn voor een mooi eindresultaat. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om materiaal in dezelfde kleur of afmetingen te vinden, en het gebeurt maar zelden dat je nieuwe parketlatten in dezelfde richting als de oude kunt plaatsen.

Halfslachtige aanpassingen zijn het makkelijkst, maar doorgaans niet het meest harmonieus. Met contrasten bereik je vaak een mooier effect. Verbindingselementen krijgen dan een decoratieve functie. Schilder de nieuwe houten latjes bijvoorbeeld in een andere kleur of kies een tegel die duidelijk verschilt van de oude en creëer zo een ‘strook’-effect. Een andere optie: plaats een brede tussendorpel in plaatstaal of natuursteen. Aan oplossingen alvast geen gebrek!

Bron: Livios
Overzicht