Notariskosten bij aankoop woning dalen met gemiddeld 25 procent
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil het notariaat grondig hervormen. Daardoor zullen de notariskosten voor een aantal akten drastisch dalen, onder meer bij de aankoop van een woning. Daarnaast wordt de factuur voor de consument transparanter en wordt het statuut van notaris gemoderniseerd zodat het beroep aantrekkelijker wordt voor beginners.
Een gepeperde factuur, gebrek aan transparantie voor de consument en een verouderde regelgeving: dat blijkt uit een studie over het notariaat van het Prijzenobservatorium. Daarom komt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) met hervormingsplannen voor de sector.
Wie bijvoorbeeld een woning wil aankopen, zal dat ook voelen. "Dit is de belangrijkste hervorming van het notariaat van de laatste 70 jaar", zegt Van Quickenborne. "We kiezen voor lagere tarieven, meer transparantie en rechtszekerheid, betere voorwaarden voor startende ondernemers en een modern statuut."
Voor de aankoop van een woning van zo'n 232.000 euro zullen de notariskosten dalen met zo'n 25 procent omdat zowel de tarieven voor het ereloon als voor de administratieve kosten dalen. Dat is goed voor een bedrag van 1.102 euro. Het moet wel gaan om de enige woning die de koper bezit en hij moet er zelf in wonen. De daling van de notariskosten verkleint naarmate de woning die je koopt duurder is. Voor een woning van zo'n 450.000 euro is er nog altijd een voordeel van 574 euro, maar voor een woning van 800.000 euro zal je iets hogere kosten moeten betalen.
De hervorming moet volgens minister Van Quickenborne ook bijdragen om de woningprijzen te drukken. Dat vertelt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Het is vandaag absoluut de uitdaging om ook jonge mensen die een woning willen kopen te helpen. De registratierechten zijn al verlaagd van 6 naar 3 procent en deze stap is ook belangrijk", aldus de minister
Van Quickenborne wil verder nog een aantal excessen aanpakken, waardoor notarissen die met promotoren samenwerken veel minder kosten zullen moge aanrekenen bij de verkoop van een woning in een nieuwe verkaveling. Er zijn veel minder opzoekingswerken voor zo goed als identieke verkoopsakten, luidt de redenering hier.
De consument zal in de toekomst een duidelijker overzicht van de kosten krijgen, waarbij erelonen, uitgaven aan derden en administratieve kosten duidelijk zullen worden vermeld. "Op elke website van notarissen moet vermeld staan wat de tarieven zijn", aldus Van Quickenborne. Hij vindt het ook cruciaal dat notarissen duidelijk zeggen waarvoor het verplicht is om hen in te schakelen en wanneer niet. "Mensen denken dat ze voor alles naar de notaris moeten gaan", legt hij verder uit. "Maar voor een erfenisaangifte bijvoorbeeld moet je niet verplicht naar een notaris."
Om startende ondernemers beter te ondersteunen worden de tarieven voor het opmaken van basisstatuten met zo'n 30 procent verlaagd. "Die 1.500 euro wordt een all-in prijs van 1.000 euro. Daardoor wordt het makkelijker om als zelfstandige een zaak te kunnen opstarten", aldus de minister.
Van Quickenborne wil ook het beroep van notaris aantrekkelijker maken. Wie bijvoorbeeld geen zelfstandig notaris wil worden, zal kunnen kiezen voor het statuut van toegevoegd notaris, een notaris-werknemer die kan optreden als volwaardig notaris. Die laatste hervormingen zijn voor Fednot een heel goede zaak. "Vanaf 2023 zal het om minimum 120 nieuwkomers gaan. Hierdoor wordt het notariaat extra toegankelijk", aldus Sap.
Deze week komen de hervormingsplannen van Van Quickenborne op de tafel van de ministerraad. Daarna moeten de Kamer en de Raad van State er zich nog over buigen. "De nieuwe tarieven en bepalingen zullen op 1 januari 2023 in werking treden", zegt de minister.
Bron: VRTnws